Bitcoin en belastingen: hoe zit dat?

De bitcoin is één van de bekendste cryptocurrency’s. Een cryptocurrency is een vorm van een digitaal betaalmiddel dat is ontworpen om naast veilig ook anoniem te zijn. Het is gebaseerd op een gedecentraliseerde technologie die het mogelijk maakt om transacties binnen een netwerk vast te leggen en te valideren. Door deze technologie is er geen financiële instelling nodig om transacties uit te voeren. Dit heet ook wel ‘blockchain’. De blockchain en de techniek samen bepalen of een cryptocurrency waarde heeft en dus succesvol is. Naast de bitcoin bestaan er meer dan 1.500 andere ‘coins’.

Minen

Met minen zet u uw eigen computer in voor de validatie en de vastlegging van transacties binnen de blockchain. Waarom zou u dit doen? Omdat u ‘beloond’ kan worden voor het valideren. Dit verschilt echter per cryptocurrency. Maar moet u belasting betalen over deze beloning?

Is minen een onderneming?
Voor minen is een computer nodig en geringe arbeid. Er is dus sprake van een organisatie van kapitaal en arbeid. Maar is er een reële winstverwachting? Zoals ik al eerder aangaf verschilt dit per cryptocurrency en is dit ook sterk afhankelijk van het succes van de munt. Een particulier die met zijn eigen computer gaat minen, zal niet heel snel een onderneming drijven.

Dit wordt wellicht anders wanneer iemand een loods huurt, meerdere servers inzet en een groot abonnement afsluit bij een energiemaatschappij. Met minen is weinig tot geen arbeid gemoeid en de winstverwachting is afhankelijk van het succes van de munt. Daarom ben ik van mening dat dit niet belast is tegen het progressieve tarief.

Inkomstenbelasting

Een particulier die voor zichzelf handelt kunt u vergelijken met een beurshandelaar die in zijn of haar vrije tijd voor zichzelf handelt. De inkomsten die hiermee gegenereerd worden, zijn belast in box 3 (inkomen uit sparen en beleggen).

De meeste partijen die wallets voor cryptocurrency’s aanbieden bevinden zich buiten Nederland. Dit betekent dat de belastingdienst de mogelijkheid heeft om 12 jaar na te vorderen als u dit vermogen niet bij de belastingdienst heeft opgegeven. En boetevrij inkeren voor buitenlands vermogen is sinds 1 januari 2018 ook niet meer mogelijk!

Cryptocurrency’s en ondernemingen

Er zijn bepaalde situaties waarbij cryptocurrency’s tot een onderneming behoren. Zoals de exploitatie van een cryptocurrencybeurs, maar ook de bakker die de betaling van brood in cryptocurrency accepteert. Voor iedere onderneming voor wiens rekening en risico cryptocurrency’s komen, zijn de winsten en verliezen die daaruit voortkomen belast.

Btw

Ondanks dat cryptocurrency’s niet erkend worden als een wettig betaalmiddel, hebben cryptocurrency’s volgens het Europese Hof van Justitie geen ander nut dan het doen van betalingen. Dit betekent dat cryptocurrency’s vrijgesteld zijn van de btw (binnen Europa).

Omdat de cryptovaluta nog relatief nieuw is, is de fiscale behandeling daarvan nog op veel punten onduidelijk. Ik denk ook niet dat het nog lang zal duren voordat hier nieuwe wetgeving of jurisprudentie over zal verschijnen.

Myrthe van der Hoeven  Myrthe van der Hoeven LinkedIn
 Aangiftemedewerker

 E. myrthe.van.der.hoeven@actan.nl
 T. +31 20 653 21 00

 

 

 

 Kom ons

 

 TEAM VERSTERKEN

 

 Bekijk de vacatures

Doe de

 

MKB branchescan

 

Krijg inzicht in uw positie in de branche

BAANGERELATEERDE
 

INVESTERINGSKORTING


(BIK)

Stel mij een vraag

Specifieke informatie nodig?

Stel ons een vraag

T +31 20 653 21 00