"Data is als licht in een donkere kamer?!"

Onlangs hoorde ik een interessante discussie op de radio. Er werd gesproken over het gebruik van data in de zorg. Data in de zorg?! Ik zou dit onderwerp niet direct koppelen aan deze beroepsgroep. Maar niets is minder waar. Boeiend onderwerp, maar ik wil het vooral hebben over de uitspraak die één van de gasten deed...

Eén van de gasten zei namelijk: 'data is als licht in een donkere kamer'. Deze uitspraak triggerde mij. Ik moest even nadenken wat ik nu zelf van deze uitspraak vind. Wanneer je je in een donkere kamer bevindt zie je werkelijk waar helemaal niets. Maar zodra er - op welke manier dan ook - weer licht is, gaat er een wereld voor je open. In de donkere kamer maakte je een voorstelling hoe de kamer er uit zou kunnen zien. En toen was er licht en was er geen twijfel meer mogelijk over hoe de indeling was.

'Data is als licht in een donkere kamer'... Ik vind het een briljante uitspraak! Sterker nog, ik zie het in onze eigen praktijk. Regelmatig word ik verrast. De data van onze organisatie wordt namelijk weergegeven in dashboards. Deze dashboards analyseren en bespreken we met elkaar. En wat blijkt: de feiten zijn vaak toch anders dan je gevoel en aannames blijken niet altijd te kloppen. En dat terwijl ik als accountant ongelooflijk veel met cijfers bezig ben.

Zodra dat licht aan gaat, weet ik zeker wat de feiten zijn. Daarom vind ik het belangrijk en een uitdaging om op zoek te gaan naar de relevante data. Niet alleen voor onze eigen organisatie, maar nog meer voor en bij onze klanten. Data gepresenteerd in een realtime dashboard helpt je bij het maken van de juiste keuzes. Dat moet een fijn 'gevoel' geven, toch?!

 

Maarten van Duijn

Maarten van Duijn 
Partner

E maarten.van.duijn@actan.nl
T +31 6 46 38 54 22

 

 

 Kom ons

 

 TEAM VERSTERKEN

 

 Bekijk de vacatures

Maak kennis met

 

DE MENSEN

 

van Actan

BAANGERELATEERDE
 

INVESTERINGSKORTING


(BIK)

Stel mij een vraag

Specifieke informatie nodig?

Stel ons een vraag

T +31 20 653 21 00