De registeraccountant. En ik?

28 januari 2016

Vorige week was ik te gast op een middelbare school om te vertellen over het beroep 'accountant'. Specifieker: de registeraccountant. Middelbare scholieren die een keuze moeten maken voor wat betreft de vervolgopleiding stelden allerlei vragen over het vak, maar ook over de bijbehorende studie.

De vragen over de opleiding waren in de meeste gevallen eenvoudig te beantwoorden. Ik ben zelf net gestart met de Masterfase van de opleiding en ik heb verschillende collega’s om mij heen die in andere fases zitten of de opleiding al volledig hebben afgerond. Ik beantwoordde de vragen. De interesse voor het beroep was gewekt bij verschillende scholieren. Maar... de meeste geïnteresseerden schrokken toen ze hoorden dat je toch zo’n acht jaar (nominaal) moest studeren om registeraccountant te worden!

 

Wat doet een accountant?

Wat doet een accountant? De meest gestelde vraag was 'Wat doet een accountant?' of een variant hierop 'Wat is een accountant?'. Dit lijkt een eenvoudige vraag, maar het geven van een kort en bondig antwoord bleek nog lastig.

Als de vraagsteller zelf een suggestie moest doen, werd vaak direct 'de jaarrekening' genoemd. Voor een registeraccountant is dit in de meeste gevallen het controleren van een reeds opgestelde jaarrekening, maar ook alleen het opstellen van een jaarrekening of een cash flow statement hoort bij de werkzaamheden. Naast de jaarrekening zijn er nog tal van gebieden waar wij ons als accountants op richten. Zo kan een registeraccountant zekerheid verschaffen bij zowel financiële als niet-financiële gegevens. Het belangrijkste voorbeeld van financiële gegevens is de jaarrekening. Een voorbeeld van niet-financiële gegevens is een maatschappelijk verslag, waarbij de accountant een verklaring af kan geven.

Daarnaast zijn er ook verschillende gebieden waar een accountant een belangrijke rol kan spelen. Actuele voorbeelden hiervan zijn implementatie van nieuwe software voor administratie, facturatie of de verwerking van inkoopfacturen. Daarnaast beschikt de accountant over een uitgebreide kennis om ook te kunnen adviseren over optimalisatie van de processen binnen een onderneming.

Het antwoord was dan wel niet eenvoudig, maar laat wel mooi de uitdagingen van het vak zien! Accountancy is vooral niet saai. Hopelijk zijn er een aantal middelbare scholieren weer enthousiast gemaakt voor dit mooie vak!

 

En ik?

Daniël Klerk

Ik ben Daniël Klerk. Na het behalen van mijn VWO-diploma ben ik op 1 september 2011 in dienst getreden bij Actan accountants & adviseurs. Ik startte als Junior Assistent Accountant op de controle afdeling. Naast jaarrekeningcontrole deed ik ook ervaring op in de samenstelpraktijk. Altijd in een team van vaardige collega’s, die mij telkens weer uitdagen. Gelijktijdig met de mijn werk startte ook mijn opleiding tot registeraccountant aan Nyenrode Business Universiteit. Dit geeft mij alle tools in handen om ondernemers en bedrijven te adviseren, te ondersteunen of te controleren.

 

LinkedIn Daniël Klerk

 Daniël Klerk
Assistent Accountant

 

 Kom ons

 

 TEAM VERSTERKEN

 

 Bekijk de vacatures

Maak kennis met

 

DE MENSEN

 

van Actan

BAANGERELATEERDE
 

INVESTERINGSKORTING


(BIK)

Stel mij een vraag

Specifieke informatie nodig?

Stel ons een vraag

T +31 20 653 21 00