Een efficiënte controle deel 2: gegevensgericht

In ons vorige blog over een efficiënte controle hebben wij geschreven over onze controle gericht op de systemen en processen van uw onderneming. Hierbij draait het voornamelijk om het door de accountant toetsen van opzet, bestaan en werking van (de administratieve organisatie en de hierin opgenomen) interne beheersingsmaatregelen.

Bij de eindejaarscontrole voeren wij daarnaast gegevensgerichte werkzaamheden uit. Bij bijna alle posten in de jaarrekening worden gegevensgerichte werkzaamheden uitgevoerd. Kort gezegd identificeren wij een risico, kunnen wij dit risico deels afdekken door systeemgerichte werkzaamheden (of is het uitvoeren van systeemgerichte werkzaamheden niet geschikt) en worden er vervolgens ook gegevensgerichte werkzaamheden uitgevoerd om het risico naar een aanvaardbaar laag niveau te brengen.

Wat zijn gegevensgerichte werkzaamheden? Hierbij kijken wij naar de resultaten/cijfers zelf en niet naar de procedures en interne beheersingsmaatregelen die voorafgaan aan deze cijfers. U kunt hierbij denken aan een combinatie van aansluitingen, cijferbeoordelingen en verbandscontroles.

Nu gaat het om een slimme toepassing van gegevensgerichte werkzaamheden. Bij Actan adviseurs & accountants zijn wij voortdurend op zoek om onze werkzaamheden steeds slimmer en efficiënter uit te voeren. De inzet van data-analyse is hier een mooi voorbeeld van. Waarom integraal mutaties beoordelen, terwijl met behulp van intelligente softwaretools dit geautomatiseerd kan?

Bij dit laatste is er voor u én voor ons ook veel meer nuttige informatie te verkrijgen. De mogelijkheden hierin zijn eindeloos. Al is het wel van belang dat de analyses te relateren zijn aan de risico’s en niet te veel de details ingaan. Alleen dan is een controle efficiënt!

 
LinkedIn Mike Groot  Mike Groot
Assistent Accountant Audit
 

 Kom ons

 

 TEAM VERSTERKEN

 

 Bekijk de vacatures

Maak kennis met

 

DE MENSEN

 

van Actan

BAANGERELATEERDE
 

INVESTERINGSKORTING


(BIK)

Stel mij een vraag

Specifieke informatie nodig?

Stel ons een vraag

T +31 20 653 21 00