Flexwerkers

In Nederland hebben we steeds meer te maken met flexwerkers. In de praktijk zijn flexwerkers bijvoorbeeld uitzendkrachten, gedetacheerden, payrollers, seizoenarbeiders en mensen met een nulurenoverenkomst. Flexwerk is een flexibele vorm van het contract, waarbij zowel de werkgever als de werknemer meer flexibiliteit hebben. Een ZZP-er is officieel niet hetzelfde als een flexwerker; een ZZP-er werkt als zelfstandig ondernemer en de flexwerker heeft een tijdelijk contract met een werkgever.

De overheid wil de positie van flexwerkers versterken en ervoor zorgen dat de flexwerkers sneller doorstromen naar een vaste baan. Wanneer de werkgever de werknemer oproept, maar het niet mogelijk is om het werk te verrichten of als de werkgever de werknemer niet oproept terwijl er wel werk is, dan heeft de werkgever een loondoorbetalingsverplichting over de uren die de werknemer had kunnen werken of waarvoor hij of zij opgeroepen had kunnen worden.

In de arbeidsovereenkomst kan worden opgenomen dat de werkgever het eerste half jaar van het arbeidscontract niet verplicht is om het loon door te betalen. Dit geldt voor de uren die na een oproep niet zijn gewerkt of waarvoor de oproepkracht niet is opgeroepen. Deze termijn kan alleen verlengd worden als dat in de cao is geregeld. Het moet dan wel gaan om incidenteel werk zonder vaste omvang, bijvoorbeeld bij vervanging wegens ziekte of bij piekwerkzaamheden.

Ook wanneer de flexwerker ziek wordt heeft de werkgever in bepaalde gevallen een loondoorbetalingsverplichting. Dit hangt af van wat voor soort contract er met de werknemer is afgesloten.

bianca-van-duijker.jpg Bianca van Duijker linkedin-logo.png  
Salarisadministrateur

E. bianca.van.duijker@actan.nl
T. +31 20 653 21 00

 

 

 Kom ons

 

 TEAM VERSTERKEN

 

 Bekijk de vacatures

Maak kennis met

 

DE MENSEN

 

van Actan

BAANGERELATEERDE
 

INVESTERINGSKORTING


(BIK)

Stel mij een vraag

Specifieke informatie nodig?

Stel ons een vraag

T +31 20 653 21 00