Lage of hoge WW-premie: hoe zit dat nu precies?
U heeft werknemers in dienst? Dan betaalt u voor hen premies werknemersverzekeringen. Deze werknemersverzekeringen beschermen uw werknemers tegen inkomensverlies als ze werkloos, arbeidsongeschikt of ziek worden. Een van de werknemersverzekeringen waarvoor u premie betaalt, is de Werkloosheidswet (WW). Per 1 januari 2020 is de manier waarop het WW-premiepercentage wordt bepaald ingrijpend veranderd. Dit naar aanleiding van de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB). De gedifferentieerde WW-premie is niet langer afhankelijk van de sectorindeling, maar van het soort arbeidsovereenkomst dat u heeft afgesloten met de individuele werknemer. Maar wanneer betaalt u als werkgever nu welke premie? Wij leggen het u graag uit.
In basis is de nieuwe regeling simpel. Heeft de werknemer een vast contract? Dan betaalt u de lage WW-premie van 2,94%. Heeft de werknemer een flexibel contract? Dan betaalt u de hoge WW-premie van 7,94%.
Om in aanmerking te komen voor de lage premie moet het contract voldoen aan de volgende eisen:
- de arbeidsovereenkomst is schriftelijk overeengekomen;
- de arbeidsovereenkomst is voor onbepaalde duur;
- de contracturen per periode zijn eenduidig in de arbeidsovereenkomst vastgelegd; er is dus geen sprake van een oproepovereenkomst.
Stilzwijgende omzetting is niet voldoende
Zet u een tijdelijk contract om naar een vast contract? Dan is een stilzwijgende verlenging niet voldoende om aanspraak te mogen maken op de lage premie. U moet als werkgever een schriftelijk bewijs in uw administratie hebben van het vaste contract met de werknemer. Dit heet het schriftelijkheidsvereiste.
Dit schriftelijke bewijs kan bestaan uit een nieuw contract, een bijlage bij het tijdelijke contract (ook wel addendum genoemd), of een bevestigingsbrief. Let er hierbij op dat zowel de werkgever als de werknemer dit (digitaal) ondertekenen!
Een vast contract is geen garantie voor een lage premie
Helaas is een vast contract geen garantie voor een lage premie. In de regeling zijn namelijk een aantal antimisbruikbepalingen opgenomen. Zo kan het zijn dat u als werkgever bij een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd met terugwerkende kracht het hoge percentage moet toepassen. Bijvoorbeeld indien de dienstbetrekking binnen twee maanden na aanvang wordt beëindigd. Of als uw werknemer door overwerk binnen een kalenderjaar 30% meer uren betaald krijgt dan in het contract is vastgelegd. In het laatste geval is namelijk blijkbaar geen sprake geweest van een eenduidige arbeidsomvang. Dit is overigens alleen van toepassing op arbeidsovereenkomsten met een afgesproken arbeidsomvang van minder dan 35 uur. Een belangrijke tip is dan ook: houd u als werkgever goed bij hoeveel uur in het contract staat en hoeveel uur de werknemer daadwerkelijk werkt.
Wilt u meer weten over de lage en de hoge WW-premie en de gevolgen daarvan voor uw onderneming? De loonspecialisten van Actan helpen u graag verder. Neemt u vrijblijvend contact met ons op via 020-653 21 00.
Annet de Vries
Hoofd Loonverwerking en advies