Op vakantie naar ‘code oranje’?

Voor velen is het aftellen tot de zomervakantie begonnen. Ga je naar het buitenland? Let dan op: als je reist naar landen waar ‘code oranje’ geldt, kun je tijdelijk het recht op salaris verliezen. 

Lang was het spannend of we überhaupt op vakantie konden of dat we wellicht verplicht in eigen land moesten blijven voor vakantie? Dat bleek niet het geval. Inmiddels is duidelijk dat we naar het buitenland mogen! Goed nieuws als je je vakantie al geboekt had naar het buitenland. Maar, nog niet alle landen zijn ‘vrij toegankelijk’. Voor een aantal landen geldt nog steeds de zogenaamde ‘code oranje’. Dit betekent dat je ‘alleen naar dit land mag reizen als dat écht noodzakelijk is’. Het tóch afreizen naar deze landen kan impact hebben op je salaris!

Waar op vakantie

Wanneer je toch op vakantie gaat naar een land waar in verband met corona “code oranje” geldt, dan bestaat er allereerst de mogelijkheid dat je niet tijdig terugkomt. Vervolgens moet je twee weken in quarantaine. Dat kan betekenen dat je je werk niet kunt doen. In zo’n geval heb je als werknemer wellicht geen recht op salarisdoorbetaling. Je was immers op de hoogte van de veiligheidsrisico’s.

Casus

Stel dat een werknemer op vakantie gaat naar een land met het reisadvies ‘code oranje’. De werknemer krijgt corona en moet herstellen (op de bestemming). In zo’n geval kan het zijn dat de ziekteperiode voor eigen rekening komt van de werknemer. De werknemer neemt in deze situatie bijvoorbeeld vakantiedagen of onbetaald verlof op. 

Advies werkgever

Check, voordat je op vakantie gaat, goed in welke code het land van bestemming zich bevindt. Daarnaast adviseren wij werkgevers om vóór de vakantieperiode duidelijkheid te geven aan alle medewerkers dat het advies is om niet naar een land op vakantie te gaan waar in verband met corona 'code oranje' geldt. Hierbij kunnen werkgevers verwijzen naar de richtlijnen vanuit de overheid.

Bianca van Duijker
Bianca van Duijker
Salarisadministrateur

E bianca.van.duijker@actan.nl
T +31 20 653 21 00

 

 

 Kom ons

 

 TEAM VERSTERKEN

 

 Bekijk de vacatures

Maak kennis met

 

DE MENSEN

 

van Actan

BAANGERELATEERDE
 

INVESTERINGSKORTING


(BIK)

Stel mij een vraag

Specifieke informatie nodig?

Stel ons een vraag

T +31 20 653 21 00