Pensioen omzetten in een ODV, de tijd dringt!

Heb je als DGA nog pensioen in eigen beheer? Dan kun je hier in 2019 nog iets mee doen.

Oudedagsvoorziening

Heb je bijvoorbeeld al eens gedacht aan het omzetten naar een oudedagsvoorziening (ODV)? De (lagere) fiscale waarde van jouw pensioen wordt dan omgezet naar een 20-jarige uitkering. Dat betekent dat de uitkering over het algemeen lager zal zijn dan de toegezegde pensioenuitkering, maar het wordt wel makkelijker om (dit jaar) dividend uit te keren. De dividendbelasting bedraagt overigens in 2019 nog 25%. Dit gaat in twee stappen omhoog van 26,25% in 2020, naar 26,9% in 2021. Daarnaast is de rentelast gekoppeld aan het u-rendement. Het u-rendement is momenteel veel lager dan de jaarlijkse pensioenlast. Tenslotte is de uitkering niet meer afhankelijk van jouw leven (of dat van jouw partner).

Waar we verder op moeten letten:

  • Het omzetten moet worden vastgelegd door middel van notulen en een overeenkomst.
  • Binnen één jaar na het besluit moet je, samen met jouw (ex-) echtgenoot, een formulier indienen bij de Belastingdienst. Dit is echter éénmalig!

Pensioen in eigen beheer

Niets doen met je pensioen in eigen beheer is natuurlijk ook een optie. In sommige situaties kan dit zelfs de beste keuze zijn. Als er bijvoorbeeld (nagenoeg) geen middelen meer zijn om je pensioen te kunnen uitkeren, kun je in de nabije toekomst de BV mogelijk ontbinden en liquideren.

Maak een keuze!

Heb je een pensioen in eigen beheer maar (nog) geen keuze gemaakt? Doe dit vóór 1 januari 2020! Hierna blijft het namelijk automatisch een pensioen in eigen beheer. Let er daarbij op dat dit het uitkeren van dividend kan blijven beperken.

jordi-van-der-sluis--close.jpg

 

Graag begeleiden wij u in het maken van een keuze.

Neem contact op met Jordi van der Sluis (+31 20 653 21 00)

 Kom ons

 

 TEAM VERSTERKEN

 

 Bekijk de vacatures

Maak kennis met

 

DE MENSEN

 

van Actan

BAANGERELATEERDE
 

INVESTERINGSKORTING


(BIK)

Stel mij een vraag

Specifieke informatie nodig?

Stel ons een vraag

T +31 20 653 21 00