Uw jaarrekening is data

Accountants weten meer over data dan u misschien denkt. Zo komt elke jaarrekening tot stand vanuit de data uit uw financiële administratie. Overzichtelijk weergegeven en samengevoegd. Keurig geordend volgens de geldende wet- en regelgeving en in de meeste gevallen ook nog voorzien van een toelichting. Maar hoe komen we van data tot een jaarrekening?

De jaarrekening is opgesteld op basis van de administratie. Uit de administratie is een kolommenbalans geëxporteerd. In de kolommenbalans is data gerubriceerd en geordend naar verschillende grootboekrekeningen. De grootboekrekeningen worden vervolgens weer samengevoegd onder de verschillende posten in de jaarrekening. Maar elke grootboekrekening bestaat weer uit data. Op een grootboekrekening worden alle transacties verzameld. Dit is het laagste niveau van informatie. Zo klinkt het misschien wat ingewikkeld, maar hieronder is het schematisch weergegeven.

Uw jaarrekening is data afbeelding 1

Per transactie zijn diverse gegevens meegegeven zoals de datum, een bedrag en een omschrijving. Maar deze data kan op vele verschillende manieren verder worden gekoppeld en verrijkt. Zo kan er een klantrelatie worden meegegeven of een projectnummer. Door het verrijken van deze data wordt het informatie. Elke transactie is gekoppeld aan verschillende deelgebieden, zoals schematisch is weergegeven. Wilt u iets weten over uw afzetgebieden, roept u alle transacties op die hieraan zijn gekoppeld.

Uw jaarrekening is data afbeelding 2

De jaarrekening is eigenlijk maar een simpel voorbeeld van financiële data die een verhaal vertellen. Welk verhaal vertelt uw jaarrekening (financiële data)?

Benieuwd naar het verhaal van uw jaarrekening? Wij nodigen u graag uit om dit met u te bespreken!

Benieuwd welke verhaal in andere data verscholen ligt? Wij kijken graag met u mee om dit verhaal uit te lichten! 

 

Daniel  Linkedin logo Daniël Klerk
Assistent Accountant

 

 

 

 

 

 Kom ons

 

 TEAM VERSTERKEN

 

 Bekijk de vacatures

Maak kennis met

 

DE MENSEN

 

van Actan

BAANGERELATEERDE
 

INVESTERINGSKORTING


(BIK)

Stel mij een vraag

Specifieke informatie nodig?

Stel ons een vraag

T +31 20 653 21 00