Weet u al welke veranderingen er aan komen op fiscaal gebied?

De oliebollen en champagne zijn op en de rook van het vuurwerk is weer opgetrokken. Het nieuwe jaar is begonnen, óók een nieuw fiscaal jaar. Dus dat betekent ook dat er veranderingen zijn. De belangrijkste wijzigingen zijn door het ministerie van Financiën opgenomen in een 34 pagina’s tellend document; behoorlijk uitgebreid dus! Zelfs voor ons als fiscalisten is het al een uitdaging om up to date te blijven van alle ontwikkelingen op fiscaal vlak. Daarom zetten we enkele van de belangrijkste wijzigingen op een rij.

Natuurlijk zijn de tarieven in de inkomstenbelasting aangepast en zijn er wijzigingen in de heffingskortingen. De werkbonus is bijvoorbeeld helemaal afgeschaft in 2018. Ook het tarief waartegen de hypotheekrente maximaal afgetrokken kan worden is weer verlaagd. Dat is nu maximaal 49,5% in plaats van het toptarief van 52%. Maar dit zijn geen verrassende wijzigingen. Het belastingplan 2018 is natuurlijk opgesteld door een demissionair kabinet, dus écht ingrijpende wijzigingen zijn er niet of nauwelijks dit jaar. Die worden later verwacht als uitvoering gegeven gaat worden aan het regeerakkoord.

Wat wijzigt er nog meer? De eerste tariefschijf van de vennootschapsbelasting in elk geval niet. Zou de eerste tariefschijf aanvankelijk stapsgewijs verlengd worden van € 200.000 naar € 350.000 in de periode 2018 tot en met 2021, nu is dat niet meer zo. Maar op basis van het regeerakkoord zal het vennootschapsbelastingtarief verlaagd worden naar 16% in 2021. Nog even afwachten dus.

Ook is het de bedoeling om de dividendbelasting af te schaffen. Maar tot het zover is, is per 1 januari een ongelijkheid tussen bv’s/nv’s en coöperaties opgeheven. Een coöperatie was vaak al bij voorbaat uitgezonderd van de inhoudingsplicht van dividendbelasting. Dit is nu niet meer het geval.

Innovatie wordt in Nederland gestimuleerd, onder andere door de innovatiebox in de vennootschapsbelasting. Innovatieve winsten zijn dan belast met een effectief tarief van 5%. Dit effectieve tarief is per 1 januari verhoogd naar 7%.

Binnen de btw is de landbouwregeling afgeschaft. Dit was in 2016 al aangekondigd. Dit betekent dat voor landbouwers, veehouders, tuinbouwers en bosbouwers de normale btw-regels gelden. Dat zal nog een behoorlijke omslag zijn voor landbouwers en extra administratieve lasten met zich meebrengen.

En voor diegenen die zich gelukkig mogen prijzen en dit jaar een flinke prijs winnen bij bijvoorbeeld de Postcodeloterij: de kansspelbelasting wordt tijdelijk verhoogd van 29% naar 30,1%. Naar verwachting gaat het tarief per 1 januari 2019 weer omlaag naar 29,1%. De netto-opbrengst dit jaar is dus wat lager.

Kortom, aardig wat wijzigingen dit jaar, maar de echt grote wijzigingen worden de komende jaren verwacht. In het regeerakkoord is immers vastgelegd dat de inkomstenbelasting terug gaat naar twee schijven, dat het vennootschapsbelastingtarief verlaagd wordt en de dividendbelasting afgeschaft wordt. Dat laatste heeft in de landelijke media al het nodige stof doen opwaaien. Veel minder aandacht is er geweest voor de aftrekbeperking van álle aftrekposten in de inkomstenbelasting: daar wordt gestreefd naar aftrek tegen maximaal het basistarief van 36,93%. En dat kan voor veel mensen flink van invloed zijn op de belasting die zij moeten betalen. Dus of het regeerakkoord uiteindelijk tot een lastenverlaging leidt voor de meesten onder ons, is nog maar de vraag!

 

birgitta-van-antwerpen.jpg Birgitta van Antwerpen linkedin-logo.png
Sr. Belastingadviseur

E. birgitta.van.antwerpen@actan.nl
M. +31 6 46 38 56 50

 

 

 

 Kom ons

 

 TEAM VERSTERKEN

 

 Bekijk de vacatures

Maak kennis met

 

DE MENSEN

 

van Actan

BAANGERELATEERDE
 

INVESTERINGSKORTING


(BIK)

Stel mij een vraag

Specifieke informatie nodig?

Stel ons een vraag

T +31 20 653 21 00