Afschaffing VAR opnieuw uitgesteld?

De afschaffing van de VAR (Verklaring Arbeidsrelatie) wordt mogelijk uitgesteld. Per 1 april 2016 zou de VAR worden vervangen door een nieuw stelsel van model- en voorbeeldovereenkomsten, maar die ingangsdatum staat wellicht op losse schroeven, nu de Eerste Kamer pas in februari gaat stemmen over het Wetsvoorstel Deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA).

Het hangt nu al ruime tijd boven de markt: de VAR wordt afgeschaft en opdrachtgevers en opdrachtnemers kunnen dan gaan werken met vooraf door de Belastingdienst goedgekeurde model-en voorbeeldovereenkomsten. Het is overigens niet verplicht om volgens zo'n overeenkomst te werken, maar de opdrachtgever krijgt dan niet de gewenste vrijwaring.

Uitgestelde afschaffing?

De VAR zou eerst worden afgeschaft per 1 januari 2016. Die afschaffing is al uitgesteld tot 1 april 2016. Ook die datum is echter nu onzeker. Om het nieuwe stelsel van model- en voorbeeldovereenkomsten per 1 april aanstaande in te kunnen laten gaan, moet de Eerste Kamer hier volgens de staatssecretaris namelijk uiterlijk 26 januari 2016 mee instemmen. Nu de stemming uitgesteld lijkt te zijn naar 2 februari 2016, is onduidelijk of de datum van 1 april 2016 nog haalbaar is. Mogelijk wordt de afschaffing van de VAR dus wederom uitgesteld.


Overig nieuws

Wij zoeken collega's

 

Vacatures

SECTORRAPPORT 

 

BRANCHES IN ZICHT 2019

MAAK KENNIS MET

 

DE MENSEN
 

VAN ACTAN

Stel mij een vraag

Specifieke informatie nodig?

Stel ons een vraag

T +31 20 653 21 00