Autoverkoop over de grens? Voldoe aan btw-voorwaarden

Verkoopt u een auto aan een afnemer in het buitenland? Let dan goed op de btw-gevolgen. Er is een onderscheid tussen verkoop aan een afnemer in een andere EU-lidstaat en aan een afnemer die buiten de EU gevestigd is.

Afnemer in een andere EU-lidstaat

Wanneer u een auto verkoopt aan een afnemer die gevestigd is in een ander EU-land en een btw-identificatienummer heeft, mag u het 0% btw-tarief toepassen. Voorwaarde is dat u het vervoer naar het buitenland kan aantonen met schriftelijke bewijsstukken zoals de vrachtbrief. Ook moet het btw-nummer van de afnemer worden gecheckt en een kopie van deze check worden bewaard in de administratie.

Particulier en marge-auto

Bij de verkoop van de auto aan een particulier in een andere EU-lidstaat moet u mét btw factureren. Ook wanneer het gaat om een marge-auto, moet er in Nederland btw worden berekend. Voor nieuwe auto’s geldt er een bijzondere regeling in de btw: als er een nieuwe auto wordt geleverd aan een particulier in de EU is het 0%-tarief van toepassing. Een auto is nieuw als deze niet langer dan zes maanden geleden voor het eerst in gebruik is genomen, of niet meer dan 6000 kilometer heeft gereden.

Afnemer in een land buiten de EU

Bij export van een auto naar een afnemer buiten de EU, mag u als de verkopende ondernemer 0% btw toepassen. Dit geldt zowel voor de levering aan een particulier als aan een ondernemer buiten de EU. Afhankelijk van de wetgeving van het land waar de koper de auto invoert, moet de koper in dat land btw afdragen. Voor het kunnen toepassen van het 0% btw-tarief moet de u de uitvoer wel aan kunnen tonen. Hiervoor is het van belang dat vrachtbrieven, douanedocumenten en correspondentie die de uitvoer aantonen worden bewaard.

Let op! Wanneer het 0% btw-tarief mag worden toegepast, betekent dit wel dat u aan moet kunnen tonen dat de auto Nederland heeft verlaten. Als u dit niet aannemelijk kan maken, kan de Belastingdienst alsnog Nederlandse btw naheffen bij de verkoper. Let dus op bij auto’s die worden afgehaald, want daar is het bewijs niet zonder meer mogelijk!


Overig nieuws

 Kom ons

 

 TEAM VERSTERKEN

 

 Bekijk de vacatures

Doe de

 

MKB branchescan

 

Krijg inzicht in uw positie in de branche

BAANGERELATEERDE
 

INVESTERINGSKORTING


(BIK)

Stel mij een vraag

Specifieke informatie nodig?

Stel ons een vraag

T +31 20 653 21 00