AVG: recht werknemer op personeelsgegevens
Werkgevers houden personeelsgegevens van in dienst zijnde werknemers bij. Deze werknemers hebben volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) recht op inzage in hun personeelsdossier en desgewenst op een kopie van de zich hierin bevindende stukken.
Rechterlijke uitspraak
Onlangs bracht een werknemer zijn zaak voor de rechter, omdat zijn werkgever weigerde de personeelsgegevens van de werknemer te verstrekken. De reden hiervoor was het feit dat de gevraagde gegevens al bij de werknemer bekend waren.
Conflict
De gegevens uit het personeelsdossier waren evenwel nodig vanwege een slepend arbeidsconflict. In verband hiermee had de werkgever de loonbetaling stopgezet. Er was afgesproken een en ander via mediation op te lossen. De werkgever was van mening dat de gevraagde stukken bij de werknemer bekend waren, dan wel bekend moesten zijn. Het betrof bijvoorbeeld gegevens inzake het ziekteverzuim.
Let op! Dat gevraagde personeelsgegevens al bekend zijn of zouden kunnen zijn, is echter geen grond voor de werkgever de gegevens te weigeren. De vordering werd dan ook toegewezen, net zoals de eis tot uitbetaling van het ingehouden salaris.
Kosten
Voor het verstrekken van kopieën mag wel een vergoeding worden gevraagd. Dit mag niet meer zijn dan een redelijke vergoeding van de administratieve kosten.
Uitzondering op inzage
De wet kent slechts een beperkt aantal uitzonderingen op het verstekken van inzage in de personeelsgegevens. Deze hebben bijvoorbeeld betrekking op de nationale of openbare veiligheid.
Heeft u vragen over de AVG? Bel ons.
Overig nieuws
Aanvraag SLIM-subsidie weer mogelijk per 1 september
Voorkom problemen bij vaststellen TVL
NOW aan te vragen voor juli tot en met september
Vraag op tijd buitenlandse btw terug
Boete bij concurrentiebeding?
Concurrentiebeding bij overname? Vergeet het niet!
Het kiezen van een incassobureau, waar let je op?
Arbeidsverleden bij bepaling transitievergoeding
Lagere btw-correctie privégebruik auto mogelijk?
Subsidieregeling 'NL leert door' voortgezet
Drankje bij toegangsticket, hoog of laag btw-tarief?