Belastingdienst lanceert rekentool voor btw auto

De Belastingdienst heeft op zijn site sinds kort een rekentool waarmee kan worden berekend wat de btw-bijtelling is van het privégebruik van de auto. De tool is geschikt voor ondernemers met een auto van de zaak en voor de ondernemer die zijn privéauto zakelijk gebruikt.

Privégebruik

Van goederen en diensten die u deels privé gebruikt, mag u niet alle btw aftrekken. Dat geldt ook voor auto’s, maar hiervoor bestaan forfaitaire regelingen. De correctie moet u in de laatste btw-aangifte van het jaar opnemen. De meeste ondernemers moeten die vóór 1 februari indienen.

Rekentool

Met de rekentool kunt u berekenen welk bedrag aan btw u niet mag aftrekken vanwege privégebruik. Om de berekening te kunnen maken, moet u eerst een aantal gegevens invoeren, zoals de cataloguswaarde van de auto.

Leaseauto’s

Ook ondernemers met een leaseauto kunnen de tool gebruiken. U dient dan aan te geven over welke periode u de auto geleaset heeft.

Deels vrijgesteld?

Ondernemers die deels vrijgestelde prestaties leveren, kunnen niet alle btw op hun aankopen aftrekken. Hiermee is in de tool geen rekening gehouden, wat betekent dat men in die situaties de berekende btw zelf moet herleiden op basis van het aandeel van de belaste omzet.

Tip! U kunt de rekenhulp 'btw en auto' op de site van de Belastingdienst vinden.

Heeft u vragen over de aftrek van btw op auto’s, neem dan contact met ons op.


Overig nieuws

 Kom ons

 

 TEAM VERSTERKEN

 

 Bekijk de vacatures

Doe de

 

MKB branchescan

 

Krijg inzicht in uw positie in de branche

BAANGERELATEERDE
 

INVESTERINGSKORTING


(BIK)

Stel mij een vraag

Specifieke informatie nodig?

Stel ons een vraag

T +31 20 653 21 00