Huizenbezitters niet de dupe van te hoge hypotheek

Door verwarring over de regels rondom energiebesparende maatregelen hebben diverse hypotheekaanbieders te hoge hypotheken verstrekt. Minister Blok voor Wonen en Rijksdienst heeft laten weten dat dit geen fiscale gevolgen heeft voor de hypotheekrenteaftrek van huizenbezitters.

Loan-to Value

Wilt u een hypotheek afsluiten dan kan dit in 2016 tot maximaal 102% (2015: 103%) van de waarde van het koophuis. Die verhouding tussen de hoogte van de lening en de waarde van het huis heet Loan-to-Value (LTV). Deze LTV gaat stapsgewijs omlaag naar 100% in 2018.

Wilt u energiebesparende maatregelen, zoals dak- en gevelisolatie, meefinancieren, dan kunt u een hogere hypotheek krijgen. Deze kosten mogen worden meegefinancierd in een hypothecair krediet voor zover dit krediet niet meer bedraagt dan 106% van de taxatiewaarde van de woning.

Verwarring

Over de regels voor een hogere hypotheek bij besteding van een gedeelte van de lening aan energiebesparende maatregelen, is verwarring ontstaan. Hierdoor zijn sommige huizenbezitters met een minimale investering aan energiebesparende maatregelen, een hypotheek aangegaan voor maximaal 106% van de waarde van hun woning. Ondanks dat dit niet de bedoeling is, zijn er geen fiscale consequenties.

Geen fiscale schade

Huizenbezitters lopen, ondanks de mogelijk niet correct toegepaste LTV-ratio van 106%, geen fiscale schade op en de rente op hun te hoge hypotheek is gewoon aftrekbaar, mits natuurlijk de lening is aangewend voor de eigen woning.


Overig nieuws

 Kom ons

 

 TEAM VERSTERKEN

 

 Bekijk de vacatures

Maak kennis met

 

DE MENSEN

 

van Actan

BAANGERELATEERDE
 

INVESTERINGSKORTING


(BIK)

Stel mij een vraag

Specifieke informatie nodig?

Stel ons een vraag

T +31 20 653 21 00