Maaltijd op het werk, wat zijn de regels?

Als een werkgever zijn personeel voorziet van een maaltijd, behoort dit tot het loon. Voor de fiscus is de standaardwaarde voor een maaltijd € 3,35. Dit bedrag mag naar beneden worden bijgesteld als de totale kosten van een maaltijd aantoonbaar minder zijn dan dit bedrag.

Standaardwaarde € 3,35

De standaardwaarde voor een maaltijd is in 2019 € 3,35. Over dit bedrag moet de werknemer belasting betalen, ook als de waarde van de maaltijd hoger is. Het bedrag van € 3,35 geldt zowel voor een ontbijt, een lunch als voor een diner.

Lagere waarde?

De rechter heeft eerder beslist dat de werkgever uit mag gaan van een lagere waarde, als de totale kosten van de verstrekte maaltijd aantoonbaar minder zijn dan € 3,35. Daarbij moeten dan ook de kosten van het bereiden van de maaltijd en dergelijke worden meegenomen.

Let op! Betaalt de werknemer mee aan de kosten van de maaltijd, dan komt dit op het bedrag van € 3,35 in mindering. Het bedrag kan niet minder dan nihil worden.

Werkkostenregeling

De werkgever kan verstrekte maaltijden ook onderbrengen in de werkkostenregeling. De werknemer betaalt over de maaltijd dan geen belasting. De werkkostenregeling kent in 2019 een vrije ruimte van 1,2% van de loonsom.

Blijft de werkgever met alle vergoedingen en verstrekkingen binnen de vrije ruimte, dan betaalt ook de werkgever geen belasting. Overschrijdt hij de vrije ruimte, dan betaalt hij 80% belasting over het meerdere via de eindheffing.

Zakelijke maaltijd

Is een maaltijd zakelijk, zoals een maaltijd voor winkelpersoneel dat niet in de gelegenheid is tussen 17.00 uur en 20.00 uur thuis te eten, dan is deze vrijgesteld.

Heeft u vragen over de fiscale waardering van een maaltijd, neem dan contact met ons op.


Overig nieuws

 Kom ons

 

 TEAM VERSTERKEN

 

 Bekijk de vacatures

Maak kennis met

 

DE MENSEN

 

van Actan

BAANGERELATEERDE
 

INVESTERINGSKORTING


(BIK)

Stel mij een vraag

Specifieke informatie nodig?

Stel ons een vraag

T +31 20 653 21 00