Minder jubileumuitkeringen, minder fiscaal voordeel

Volgens werkgeversorganisatie AWVN neemt het aantal cao-afspraken over jubileumuitkeringen af. Een dergelijke uitkering is fiscaal echter wel interessant.

Liever scholing

De AWVN geeft aan dat werkgevers liever investeren in om- en bijscholing. Toch is in Nederland nog bijna één op drie werknemers tien jaar of langer werkzaam bij dezelfde werkgever. Een jubileumuitkering die niet is opgenomen in de cao kan ook niet zomaar geschrapt worden, aangezien het een arbeidsvoorwaarde is. Via de cao kan de uitkering wel worden vervangen door iets anders.


Tip: Fiscaal voordelig Een jubileumuitkering is fiscaal wel voordelig. Een werkgever kan immers bij een diensttijd van 25 jaar en 40 jaar een bruto maandloon belastingvrij netto uitkeren. Dit hoeft niet perse op het tijdstip waarop de werknemer 25 of 40 jaar in dienst is. Het mag dus ook op een later moment.

Let op! Tot het maandloon behoort ook 1/12 deel van het vakantiegeld en van vaste gegarandeerde bijzondere beloningen, zoals een bonus.

Cadeau belast

Een cadeau ter ere van het dienstjubileum is belast als loon. Dat geldt ook als het een zogenaamd cadeau met ideële waarde betreft, zoals een horloge met inscriptie. Voor de waarde moet u uitgaan van de waarde in het economisch verkeer, ofwel de winkelwaarde.

Werkkostenregeling

Een dergelijk cadeau kunt u wel onderbrengen in de werkkostenregeling en zo voorkomen dat de werknemer belasting moet betalen over het cadeau. Ook kunt u jubileumuitkeringen op andere momenten of die meer bedragen dan het maandloon, onderbrengen in de werkkostenregeling.


Overig nieuws

Wij zoeken collega's

 

Vacatures

Relevante artikelen voor u als ondernemer

 

Het Corona dossier

maak kennis met

 

DE MENSEN


VAN ACTAN

Stel mij een vraag

Specifieke informatie nodig?

Stel ons een vraag

T +31 20 653 21 00