Ongebruikelijke transacties: dga aansprakelijk voor bv

Om witwassen en terrorisme te bestrijden, moeten onder andere ongebruikelijke transacties gemeld worden. Hierbij kan de dga van een bv aansprakelijk worden gesteld voor het handelen van de bv.

Wwft

De Wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme (Wwft) kent een aantal verplichtingen om het in de wet genoemde doel te bereiken. Een van de verplichtingen is het melden van ongebruikelijke transacties.

Wie betreft het?

Niet alleen banken en financiële instellingen zijn verplicht ongebruikelijke transacties te melden, maar bijvoorbeeld ook handelaren in onroerend goed of voertuigen.

Transacties niet gemeld

Onlangs stond de dga van een bv voor de rechter, omdat de bv in 75 gevallen verzuimd had melding te maken van ongebruikelijke transacties. Ook had de bv verzuimd te melden met welke cliënten transacties waren aangegaan.

Aansprakelijkheid dga?

Uit de feiten bleek dat de dga enig aandeelhouder en bestuurder van de bv was. Volgens de rechter betekent dit dat de dga feitelijk leiding gaf aan de bv. De dga had ook zelf aangegeven als bestuurder verantwoordelijk te zijn voor de bv.

Taakstraf

De dga werd uiteindelijk veroordeeld tot een taakstraf van 100 uur. Dat de bv al naheffingsaanslagen en fiscale boetes had gekregen, speelde geen rol.

Heeft u vragen over de verplichting om ongebruikelijke transacties te melden? Wij informeren u graag.


Overig nieuws

 Kom ons

 

 TEAM VERSTERKEN

 

 Bekijk de vacatures

Doe de

 

MKB branchescan

 

Krijg inzicht in uw positie in de branche

BAANGERELATEERDE
 

INVESTERINGSKORTING


(BIK)

Stel mij een vraag

Specifieke informatie nodig?

Stel ons een vraag

T +31 20 653 21 00