Té luxe woning geen ondernemingsvermogen

Zaken die u zowel voor uw bedrijf als privé gebruikt, zijn keuzevermogen. Waar u voor kiest, ondernemings- of privévermogen, moet blijken uit uw administratie. Of u een bedrijfsmiddel al dan niet als ondernemingsvermogen aanmerkt, heeft de nodige fiscale gevolgen.

Privé of zakelijk

Zo zijn de kosten van ondernemingsvermogen aftrekbaar, maar van privévermogen niet. Anderzijds is bij de verkoop van het bedrijfsmiddel een eventuele boekwinst alleen belast als het ondernemingsvermogen betreft.

 

Let op! In beginsel bent u vrij zelf te kiezen of u een bedrijfsmiddel al dan niet als ondernemingsvermogen aanmerkt. Dit is anders als u een bedrijfsmiddel minder dan 10% of meer dan 90% zakelijk gebruikt. In het eerste geval is het verplicht privé vermogen, in het tweede geval is het verplicht ondernemingsvermogen.

Té luxe woning

Het tot het ondernemingsvermogen rekenen van een bedrijfsmiddel moet wel redelijk blijven. Hiervan was onlangs geen sprake meer, toen een ondernemer een woning ter waarde van €3,6 miljoen als ondernemingsvermogen wilde aanmerken. De woning was voorzien van alle denkbare luxe, zoals een zwembad, een sauna en een autolift.

De rechter merkte de woning aan als verplicht privé vermogen en schrapte de aftrek van de winst. Privéoverwegingen hadden bij de aanschaf van de woning immers duidelijk voorop gestaan.


Overig nieuws

 Kom ons

 

 TEAM VERSTERKEN

 

 Bekijk de vacatures

Maak kennis met

 

DE MENSEN

 

van Actan

BAANGERELATEERDE
 

INVESTERINGSKORTING


(BIK)

Stel mij een vraag

Specifieke informatie nodig?

Stel ons een vraag

T +31 20 653 21 00