Vervanging VAR: Belastingdienst publiceert voorbeeldovereenkomsten

De Belastingdienst heeft de eerste vijf voorbeeldovereenkomsten vrijgegeven waarmee opdrachtgevers en opdrachtnemers kunnen gaan werken. Nu alleen de Eerste Kamer nog moet instemmen met deze vervanging van de VAR, zal de Belastingdienst op korte termijn het aantal beoordeelde en goedgekeurde voorbeeldovereenkomsten flink uitbreiden.

Per 1 januari 2016 is naar alle waarschijnlijkheid de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) definitief ten einde. Dan kunnen opdrachtgevers en opdrachtnemers werken met door de Belastingdienst beoordeelde en goedgekeurde voorbeeldovereenkomsten. Dit is niet verplicht, maar alleen als daadwerkelijk wordt gewerkt volgens een dergelijke overeenkomst, heeft de opdrachtgever de zekerheid vooraf dat hij geen loonheffingen hoeft in te houden en te betalen. 

Voorbeeldovereenkomsten

De eerste goedgekeurde voorbeeldovereenkomsten zijn nu vrijgegeven op de website van de Belastingdienst. Het gaat om de voorbeeldovereenkomst voor de coördinerend stralingsdeskundige, gastdocent masterclass, artiest (individueel), artiestengezelschap en tijdelijke waarneming verloskundige (KNOV).

Het is de bedoeling dat hier in oktober een flink aantal voorbeeldovereenkomsten bijkomen. Momenteel zijn ongeveer 170 overeenkomsten voorgelegd aan de Belastingdienst. 

Pikant detail is dat de Eerste Kamer nog wel moet instemmen met de vervanging van de VAR voor voorbeeldovereenkomsten per 1 januari 2016. Nu niet is voorzien in een verlenging van de geldigheidsduur van de bestaande VAR's is instemming vereist uiterlijk 27 oktober 2015. 


Overig nieuws

Wij zoeken collega's

 

Vacatures

Relevante artikelen voor u als ondernemer

 

Het Corona dossier

maak kennis met

 

DE MENSEN


VAN ACTAN

Stel mij een vraag

Specifieke informatie nodig?

Stel ons een vraag

T +31 20 653 21 00