Oprichten BV voor hoge eenmalige bate

Heeft u een hoge eenmalige bate en wilt u daarover de belastingheffing beperken en eventueel uitstellen? Dan kunt u denken aan het oprichten van een bv, eventueel met terugwerkende kracht naar begin van dit jaar.

Als ondernemer ontvangt u een hoge eenmalige bate. Kunt u een bv oprichten om belasting te besparen?

Ja, dat kan. Het moet dan wel gaan om een flinke meevaller, anders weegt het fiscale voordeel niet op tegen de kosten. Heeft u dit jaar al een eenmalige bate ontvangen? Dan kunt u nog met terugwerkende kracht uw onderneming omzetten in een bv. Een eenmalige bate is namelijk geen incidenteel fiscaal voordeel dat zo´n omzetting in de weg staat, zo blijkt uit een rechterlijke uitspraak.

Tip: Wilt u uw onderneming omzetten in een bv met terugwerkende kracht naar 1 januari 2015? Dat kan. Stel dan een intentieverklaring op en laat die vóór 1 oktober 2015 bij de Belastingdienst registreren. Verstuur aangetekend met het bijbehorende geleideformulier!

Hoe ziet dat eruit in een voorbeeld?

U ontvangt een eenmalig voordeel van € 500.000, bijvoorbeeld vanwege de verkoop van uw bedrijfspand met een lage boekwaarde. 14% van die boekwinst is vrijgesteld vanwege de MKB-winstvrijstelling. Vervolgens betaalt u maximaal 52% inkomstenbelasting over de resterende € 430.000, ofwel € 223.600. Zou u een bv hebben gehad, dan betaalt de bv maximaal 25% vennootschapsbelasting over € 500.000, ofwel € 125.000. Bij uitkering van de winst betaalt u als aandeelhouder nog eens 25% inkomstenbelasting over € 375.000, ofwel € 93.750. De totale belastingheffing in de bv-situatie is dus € 218.750. De inkomstenbelasting kan worden uitgesteld door de winst voorlopig niet uit te keren. 

 Kom ons

 

 TEAM VERSTERKEN

 

 Bekijk de vacatures

Maak kennis met

 

DE MENSEN

 

van Actan

BAANGERELATEERDE
 

INVESTERINGSKORTING


(BIK)

Stel mij een vraag

Specifieke informatie nodig?

Stel ons een vraag

T +31 20 653 21 00