Horeca

7 juli 2015

Consument klopt weer aan bij de horeca

Horeca De horeca heeft vorig jaar weer groei laten zien en verder zijn horecaondernemers over het algemeen positiever gestemd dan in voorgaande jaren. Het grootste deel van hen voorziet geen afname van de investeringen en de werkgelegenheid in de branche. De sector presteert ongeveer in lijn met de rest van het mkb, zo blijkt uit het SRA Sectorrapport ‘Branches in Zicht 2015’.

Na een aantal zware jaren wist ruim de helft van de 30.000 horecabedrijven in 2014 de weg omhoog weer te vinden. Consumenten waren positiever over de toekomst en gaven de sector een duidelijke impuls. Volgens Koninklijke Horeca Nederland (KHN) was dit vooral terug te zien in een toename van het aantal afgerekende consumpties en hotelovernachtingen. Prijsstijgingen speelden een beperkte rol.

Sterke winstgroei

De horeca liet in 2014 een omzetstijging van 4% zien. Daarmee presteerde de sector precies in lijn met het Nederlandse bedrijfsleven als geheel . Uitschieters waren hier de industrie (+13%) en de autosector (-1,1%). De winstgroei was in de horecabranche iets groter dan gemiddeld: +41% versus +32%.

Eigen vermogen verbetert

Binnen de horeca liet ruim 64% van de ondernemers een gelijkblijvende of hogere omzet zien. In veruit de meeste gevallen ging het om een bescheiden toename van minder dan 10%. Ook bij de bedrijven met een omzetdaling ging het over het algemeen om een beperkte verandering. Bij de winstontwikkeling was het plaatje anders: bij bijna de helft van de bedrijven die de winst zagen stijgen, ging het om een toename van minimaal 50%.

Opvallend was verder de stijging van het eigen vermogen (+25,9%). Dit was de sterkste toename van alle sectoren en veel groter dan het gemiddelde in het mkb (+7,2%). Daarbij daalden de kortlopende schulden relatief sterk: -6,8%, versus een gemiddelde daling van 1,1% in het mkb.

De horeca is er nog niet

Ondanks het herstel in de sector, maakt KHN zich nog zorgen over de horecabedrijven die in 2014 achterbleven, vooral buiten de grote steden. Lastenverlichting en een grotere innovatiekracht zijn volgens de branchevereniging nodig om de sector echt uit het dal te trekken.

 

 Kom ons

 

 TEAM VERSTERKEN

 

 Bekijk de vacatures

Maak kennis met

 

DE MENSEN

 

van Actan

BAANGERELATEERDE
 

INVESTERINGSKORTING


(BIK)

Stel mij een vraag

Specifieke informatie nodig?

Stel ons een vraag

T +31 20 653 21 00