Wat te doen met reiskostenvergoeding in deze situatie?

24 maart 2020 - Door Annet de Vries 

Nu veel mensen thuiswerken, betekent het ook dat zij niet hoeven te reizen voor hun werk. Hoe zit het dan met de reiskostenvergoeding? Het bedrag mag onbelast uitgekeerd worden, maar er zijn wel voorwaarden aan verbonden.

Let op: we hebben het specifiek over de vaste reiskostenvergoeding. Werknemers die hun reiskosten declareren hebben natuurlijk gewoon recht op een vergoeding voor de gedeclareerde kilometers, mits die terecht worden gedeclareerd. Al zal dat in deze periode niet of veel minder gebeuren.

Reiskosten tijdens langdurige afwezigheid

Als een werknemer langdurig afwezig is en een vaste reiskostenvergoeding ontvangt, mag de werkgever maximaal 6 weken aaneengesloten deze vergoeding doorbetalen. Het maakt daarbij niet uit wat de reden is voor de afwezigheid: vakantie, ziekte, verlof of langdurig thuiswerken in verband met de corona crisis. De onbelaste vergoeding mag uitbetaald worden tijdens de lopende maand en de kalendermaand die daar op volgt. Als de werknemer midden in de maand weer naar het werk komt, kan de reiskostenvergoeding pas in de daar op volgende maand weer worden uitgekeerd.

Voorbeelden

  • Een medewerk(st)er werkt sinds 16 maart thuis in verband met de coronacrisis. Deze persoon ontvangt een vaste reiskostenvergoeding van een X bedrag per maand. Hij/zij ontvangt met het salaris in maart en april de reiskostenvergoeding, maar in mei niet meer. Laten we als voorbeeld zeggen dat de crisis op 15 mei weer voorbij is en deze persoon weer naar kantoor gaat, dan ontvangt hij/zij in juni weer een reiskostenvergoeding.
  • Een medewerk(st)er reist dagelijks met de bus naar het werk. Elke maand levert deze persoon een overzicht in van de reizen op zijn/haar ov-chipkaart. Ook deze persoon gaat vanaf 16 maart thuiswerken en komt vanaf 15 mei weer naar kantoor. Over de periode 1 tot 16 maart kunnen de ov-kilometers gedeclareerd worden, maar hij/zij heeft geen recht op vergoedingen voor de dagen tot 15 mei. Daarna kan er weer gedeclareerd worden.
  • Een medewerk(st)er kwam op 23 februari terug uit een risicogebied en begon direct met thuiswerken. Deze persoon ontvangt in februari en maart nog een reiskostenvergoeding, maar in april niet meer.

Bron: Salarisnet

 

 Kom ons

 

 TEAM VERSTERKEN

 

 Bekijk de vacatures

Maak kennis met

 

DE MENSEN

 

van Actan

BAANGERELATEERDE
 

INVESTERINGSKORTING


(BIK)

Stel mij een vraag

Specifieke informatie nodig?

Stel ons een vraag

T +31 20 653 21 00