Klaar voor een eventuele harde Brexit?

10 september 2020

Afgelopen weekend stelde de Britse premier de EU een deadline: op 15 oktober moet er een akkoord zijn. Is dit niet het geval? Dan volgt er wellicht een harde Brexit. Natuurlijk is het laatste woord hier nog niet over gezegd. Toch is het wel van belang dat u zich ondertussen goed voorbereid op een eventuele harde Brexit per 1 januari 2021. 

 

Waarom?

Er zijn meerdere redenen. Zo kwalificeren inkopen vanuit het Verenigd Koninkrijk (VK) nu voor de btw als een intracommunautaire verwerving (ICV). Na de Brexit gelden ze echter als import. Een artikel 23-beschikking kan dan handig zijn. Deze verlegt de invoerheffing van de grens naar uw btw-aangifte. Zo loopt deze post weliswaar via uw btw-aangifte, maar is er in de meeste gevallen geen cash-out. In veel gevallen kan de voorheffing in dezelfde btw-aangifte teruggevraagd worden. 

Daartegenover staat dat verkopen naar het VK, die nu nog kwalificeren als een intracommunautaire levering (ICLO), na de Brexit gelden als export. Met alle bijbehorende douaneperikelen van dien. Levert u aan particulieren in het VK? Dan gelden weer andere regels en telt ook de waarde van de levering. Wellicht is daarbij zelfs een registratie in het VK nodig. Daarnaast is het van belang om, indien u die nog niet heeft, een EORI-nummer voor registratie en identificatie aan te vragen. 

 

Duizelt het u?

Geen zorgen. Zowel de artikel 23-beschikkingen als een EORI-nummer kunnen wij voor u voorbereiden en aanvragen. Verder kijken wij ook graag met u mee bij andere belangrijke aspecten. Denk aan de registratie van elektronisch berichtenverkeer bij de Douane, het eventueel tijdelijk overbrengen van goederen van of naar het VK, en een gezondheidscertificaat bij verhandeling van plantaardige of dierlijke producten. Wie hier nu alvast aandacht aan schenkt, heeft voldoende tijd om alles te regelen en hoeft niet wakker te liggen van een al dan niet harde Brexit.

 

Jessica Verder-van Eenennaam Jessica Verdel-van Eenennaam
Senior Belastingadviseur
 
+31 6 11 05 28 92
 

 

 Kom ons

 

 TEAM VERSTERKEN

 

 Bekijk de vacatures

Maak kennis met

 

DE MENSEN

 

van Actan

BAANGERELATEERDE
 

INVESTERINGSKORTING


(BIK)

Stel mij een vraag

Specifieke informatie nodig?

Stel ons een vraag

T +31 20 653 21 00